Om huden

Huden är ditt största organ. Totalt mäter den runt två kvadratmeter och väger 15% av din kroppsvikt. Hudens uppgift är att skydda kroppen mot omvärldens faror.

 

Lite fakta om huden
Huden varierar i tjocklek över kroppen. Den tunnaste huden finns på ögonlocken och är ungefär bara en halv millimeter tjock. Huden på fotsulorna är tjockast, där kan den faktiskt vara upp till fem millimeter tjock. Huden är täckt av hårsäckar, talg och svettporer, förutom på hand- och fotsulor, ögonlock samt läppar.

Utan huden skulle du vara värnlös mot bakterier, skadliga ämnen och uttorkning – därför har du all anledning att vara snäll mot din hud och ta hand om den.

Vi vet alla vilket känsligt organ huden är – tänk på hur det känns när du blir berörd och smekt av någon du tycker om. Beröringen aktiverar oxytocinet som är vårt må-bra-hormon. Det är också så att det mynnar ut 200 000 nervändar i huden, vilket förklarar att den reagerar direkt på beröring. Huden är det organ som reagerar allra snabbast på när något är fel. Om du inte mår bra blir kroppens blodkärl stressade och drar ihop sig. Huden får inte den blodgenomströmning den behöver och det syns framförallt i ansiktet. Hyn blir slappare och förlorar sin lyster. Är du avslappnad och mår bra får du rosor på kinderna och huden blir spänstig och ser fräsch ut. Men så fort du blir stressad kan eksem eller utslag dyka upp. Det är därför man faktiskt kan säga att ansiktet är själens spegel – här syns direkt om du strålar och mår bra vilket får din hud att bli rosig och glödande. Hälsosam hy är biljetten till att ha en ungdomlig hy.

Huden är i en ständig förnyelseprocess.
Hela tiden faller gamla hudceller av och nya kommer till.
Vi förlorar ca 13 kg skinn under vår livstid.

Hudens viktigaste uppgift är:
– Skydda oss från kemikalier och mikroorganismer.
– Skydda oss från mekaniskt tryck.
– Reglera kroppstemperaturen och vattenbalansen.
– Att vara ett kommunikationsorgan för smärta, blekhet osv.

Hudens tre lager

Genomskuret ser huden ut så här:

Yttersta lagret: Överhuden (Epidermis på latin)
Överhuden är ett tunt hudlager utan blodkärl, 0,05 -0,5 millimeter tjockt. Skador i överhuden kan läka utan ärr. Här finns pigmentbildande celler som skyddar mot ljus och celler som arbetar för immunförsvaret för att skydda dig mot smitta.

 

Mellersta lagret: Läderhuden (Dermis på latin)
Läderhuden är en bindväv full av körtlar och blodkärl. Blir den skadad får du ärr då skadan läkt. Läderhuden svarar för färgförändringar i huden när du till exempel blir generad, arg eller rädd. Här finns talgkörtlarna som bevarar hudens fuktighet.

BILD?

 

Innersta lagret: Underhuden (Subcutis på latin)
Underhuden innehåller fettceller som skyddar mot stötar och kyla.

​​

Vad har du att säga om huden, Yvonne?

– Hudvård är en av de mest förbisedda aspekterna av hälsa och välbefinnande. Frisk hud är faktiskt en biljetten till att se ung ut. Man kan säga att frisk hud är där skönhet börjar. Och skönheten som syns i huden börjar inifrån. Fin hud är något som nästan alla kan odla!